İmar Barışında İkinci Aşama

İmar barışının 2020 yılında devam eden kısmıyla ilgili detayları Mimar Ezgi Aybey’e sorduk. Bodrum imar barışı devam ediyor mu ? Bodrum imar barışı ofisi nerede ? Hala yapı kayıt belgesi almak mümkün mü ? Bodrum mimar ve mimarlık ofisleri. İmar barışı 2020 ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

İmar Barışında İkinci Aşama

İmar barışında yapı kayıt belgesi başvurusu yapmak artık mümkün değil. Fakat şuanda imar barışının devam eden bir kısmı var. O da mevcut yapı kayıt belgelerinin tapuda tescillenme işlemi.

2018 yılında başlayan imar barışı süreci tüm Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da büyük bir ilgi ve talep gördü. Bodrum’da on binlerce yapının imar barışı sürecinden yararlanıp kayıtsız,ruhsatsız,kaçak yapı vasfından kurtulduğu biliniyor. Haziran 2019 itibariyle imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alma işlemi sonlandı. Fakat halk arasında çok bilinmeyen ikinci aşaması devam ediyor. Konuyla ilgili detayları NO48 Mimarlık Ofisi kurucusu mimar Ezgi Aybey’e sorduk.

Ezgi hanim öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?
-Tabi ki. Ben NO48 Mimarlık Ofisi kurucusu mimar Ezgi Aybey. Bodrum Turgutreis’in yerlisiyim. Gerekli eğitim ve sertifikasyonlarımı tamamlayıp gerekli mesleki tecrübeyi de edindikten sonra memleketime dönüp NO48 Mimarlık şirketini kurdum. Başta Turgutreis ve çevresi olmak üzere tüm Bodrum yardımadasına mimari ve danışmanlık alanlarında hizmet veriyoruz.

ezgi aybey no48 mimarlık turgutreis

Peki konumuz olan imar barışı sürecine gelecek olursak, bu konuyla ilgili bizi ve okurlarımızı bilgilendirir misiniz ?
-İmar barışı 2018 yılında kayıtsız yapıların kayıt altına alınıp resmiyete dökülmesi amacıyla başlatılan bir süreçti. Bodrum’da da bu konuda talep bir hayli yüksekti. O tarih itibariyle başvuranlar yapı kayıt belgelerini alıp kayıtsız konumdaki yapılarını resmiyete döküp kayıt altına aldılar.

Peki şuanda imar barışında yeni yapı kayıt belgesi almak mümkün mü ?
-Ne yazık ki hayır ! Şuanda yeni yapı kayıt belgesi alınamıyor. 2019 Haziran itibariyle bu süreç sonlandırıldı. Aslında yapı kayıt belgesinin oluşturulması aşaması olan ilk aşamada teknik bir bilgiye çok fazla gerek yoktu. Sisteme beyan edilen bilgiler üzerinden harç ödeniyordu ve malikler yapı kayıt belgelerine sahip olabiliyorlardı.Şuanda yalnızca birinci aşamadan faydalanan, çoğu kişinin bilmediği imar barışının ikinci aşaması hala devam etmektedir.

Peki nedir bu ikinci aşama ?
-Yapı kayıt belgesine sahip yapıların tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisinin yapılarak tescillenmesidir.Bu, insanlar arasında çok fazla bilinmiyor. Hatta bizim ofis olarak yapı kayıt belgelerini tapuda tescil ettirdiğimiz her on müşterimizin ortalama olarak yedi tanesi böyle bir süreç olduğundan haberdar değildi.

Yapı kayıt belgelerinin tapuya çevrilme sürecini anlatılır mısınız ?
-İmar barışı ikinci aşama olarak adlandırdığımız bu süreçte tapuya başvurmadan önce,müşterilerimizden bazı evraklar istiyoruz.Sonrasında mimar ve harita mühendisinin yaptığı ölçümler doğrultusunda mimar tarafından bağımsız bölümlerin mimari projeleri hazırlanıp,gerekli evraklarla birlikte tapuya başvuruda bulunuyoruz.Tapuda işlemin başlamasıyla tapu tescili için ödenmesi gereken harçlar ödenip,müşterilerimiz kısa sürede yeni tapularına sahip olabiliyorlar.

Daha basit şekilde özetleyecek olursak; ikinci aşamadan faydalanan yapı sahipleri,kat irtifakından kat mülkiyetine geçerek her bir bağımsız bölüm için ayrı tapulara sahip olabilirler, yapı kayıt belgeleriyle kayıt altına alınan yapılardaki fazlalık ve eklentileri tapuya kaydettirerek güncel metrekarelerle yeni tapularını alabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.